Podium 2024

Dagvoorzitters

Ingrid Sporkslede

Dagvoorzitter

Ingrid Sporkslede kreeg in haar jeugd al te maken met Winti, toen het haar door moeilijke tijden heen hielp. 

Later werkte ze als psychiatrisch verpleegkundige. Het viel haar op dat haar collega’s Surinaamse hulpvragers vaak verkeerd inschatten, omdat ze de invloed van Winti niet goed begrepen. Ze zag dat er een verandering nodig was. Naast psychiatrisch verpleegkundige, werd ze ook Winti consulent voor ggz-instelling Mentrum/Arkin. Doordat ze in twee werelden staat, kan ze deze met elkaar verbinden. Haar collega’s begrijpen de patiënten beter, en ze kan haar patiënten meer bieden dan alleen de westerse kijk op psychische zorg. De lijn tussen een psychose en een ervaring die te maken heeft met Winti, kan heel dun zijn. Om verwarring tussen deze twee te voorkomen zet Ingrid een twee-sporen beleid in, waarin beide oorzaken wordt behandeld. Als het nodig is, kan ze patiënten doorverwijzen naar een gespecialiseerde Winti-genezer. Door het twee-sporen beleid zien de behandelaars vaak een positief effect op het herstel van de hulpvrager, en kan aanpassing van het behandelbeleid worden overwogen. Ingrid maakt zich hard voor deze zorg, want ze merkt hoe belangrijk dit is voor haar patiënten. Vanaf 1 juli (Keti Koti) 2022 houdt ze spreekuur als transcultureel werker/Winti-consulent voor Arkin.

Wim Veling

Dagvoorzitter

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij werkt al ruim twintig jaar met mensen die psychosegevoelig zijn en hun naasten.

Wim is gefascineerd door verhalen en door ervaringen die ons begripsvermogen te boven gaan. Hij is opgeleid in het medisch-psychiatrische model, maar zoekt vanuit daar verbreding, verdieping en verbinding met andere perspectieven, die nodig zijn om psychose beter te begrijpen. Hij laat zich daarbij graag inspireren door niet-Westerse culturen, (christelijke) spiritualiteit, literatuur, beeldende kunst en nieuwe technologieën. Zijn zoektocht bracht hem daarbij onder andere naar traditionele genezers in Zuid-Afrika, Marokkaanse migranten in Nederland, Iraanse psychiatrische klinieken, sjamanen in de binnenlanden van Suriname, een Eerste Psychose behandelteam in Groningen, outsider art en virtual reality behandelingen van psychose.

Agenda

Ochtend programma

9:30-10:00

Inloop + Muziek Jeroen Zwaal

10:00-10:45

Ontvangst & kennismaking

10:45-11:20

Lezing Martine van der Zeijst

11:25-11:35

Pitches Workshops

11:35-11:50

Pauze

11:50-12:50

Workshops

12:50-13:40

Lunch

Middag programma

13:40-14:10

Start Middagprogramma + Muziek Krystl

14:10-14:50

Lezing Zac Niringiye

14:50-15:00

Pitches Workshops

15:00-16:00

Workshops

16:00-16:15

Pauze

16:15-16:30

Muziek Krystl

16:30-17:00

Harvest & Sluiting

Sprekers

Zac Niringiye

Spreker

Bishop, wereldverbeteraar
en politiek activist uit Uganda

Zac Niringuye kijkt in zijn lezing met oprechte aandacht en humor naar verbinding in tijden van crises en uitdagingen. In zijn verhalen staat zijn visie op identiteit centraal: ‘Dat ik ben omdat wij zijn.’ ‘Wie zijn wij?’ ‘Wat is ons doel?’ En hoe staan we in contact met elkaar?’

Het Crazywise-thema Angst en Vertrouwen zal een centrale rol spelen in zijn bijdrage. Bishop Zac Niringiye was eerder te zien en te horen in de documentaire van Hanna Verboom ‘Uit De Schaduw’. Ook was hij plenair spreker bij het Uit de Schaduw Festival in 2023.

Martine van der Zeijst

Spreker

Psychiater, medisch antropoloog
en onderzoeker in de transculturele psychiatrie

Martine van der Zeijst is eind 2023 gepromoveerd op een studie naar psychotische ervaringen onder (leerling)traditionele genezers in Zuid-Afrika. Haar onderzoek laat zien dat ervaringen die in de Westerse psychiatrie als psychose worden gezien, in de Zulu-cultuur kunnen worden opgevat als een roeping om traditionele genezer te worden. Volgens de Zulu-cultuur is de beste manier om deze klachten te verminderen het volgen van een intensief traject tot traditionele genezer.

Tijdens deze training leert de leerling zijn psychotische ervaringen te begrijpen en waarderen, waardoor angst, verwardheid en disfunctioneren plaatsmaken voor vertrouwen en een constructieve weg naar een nieuwe en betekenisvolle rol als traditionele genezer. Dit concept is niet uniek voor Zuid-Afrika, maar komt wereldwijd voor in relatie tot het sjamanisme. In haar proefschrift benadrukt Martine het belang van het respecteren van iemands culturele en religieuze overtuigingen bij de diagnose en behandeling van ‘psychose’. Zij pleit voor een benadering die zich richt op de persoon in plaats van de ziekte, waarbij betekenisgeving, zingeving, het aanleren van nieuwe coping strategieën, vermindering van stigma en het versterken van iemands sociale verbindingen centraal staan. 

Momenteel werkt Martine aan een plan om een netwerk op te richten van biomedische en traditionele zorgverleners in Zuid-Afrika, die via een app laagdrempelig met elkaar kunnen communiceren over de diagnostiek en behandeling van mensen met psychische klachten. 

Muziek

Jeroen Zwaal

Pianospel

Jeroen Zwaal is een ervaringsdeskundige op het gebied van psychose en geestelijke gezondheid, en zijn levensmissie draait om het bevorderen van bewustwording en begrip voor mensen die met psychische aandoeningen te maken hebben. 

Zijn persoonlijke ervaringen met psychose en angst hebben hem geïnspireerd om anderen te helpen door zijn verhaal te delen en door creatieve uitdrukkingsvormen, zoals muziek en kunst, te gebruiken als hulpmiddelen voor genezing en zelfexpressie.
Creativiteit en piano spelen een belangrijke rol in zijn aanpak. Muziek kan een krachtige vorm van therapie zijn, die helpt bij het verwerken van emoties en het vinden van rust en stabiliteit. Door creatief bezig te zijn, zoals piano spelen, kan hij zijn ervaringen en gevoelens op een constructieve manier uitdrukken en anderen inspireren om hetzelfde te doen.
Tijdens deze Crazywise Conferentie zal Jeroen zijn pianospel inzetten als een middel om zowel zichzelf als anderen te helpen op hun reis naar mentale gezondheid en welzijn.

Krystl

Zang & Klank

Zangeres Krystl is een veelzijdige artiest die voortdurend op zoek is naar groei. Na het volgen van de opleidingen Stembevrijding en SoundHealing, ontdekte ze steeds meer de transformerende kracht van stem en muziek.

Ze organiseert Klankreizen waarin ze anderen deze krachtige ervaringen laat beleven. Ook kocht ze een handpan, wat haar onverwacht inspireerde om Nederlandstalige muziek te maken.
Op 1 december 2023 bracht Krystl haar eerste single Wandel naar Mezelf uit, die de start betekende van haar nieuwe muzikale richting.
Krystl maakte in 2010 een vliegende start met haar carrière dankzij haar debuuthit Golden Days. Haar talent werd bekroond met een Edison Award voor Beste Nieuwkomer, een 3FM Award en een Buma Award.
Bekend om haar vrolijke poptunes bracht Krystl in 2022 een veel kwetsbaarder en atmosferisch album uit. Dit derde soloalbum, Good For You, Good For Me, is inmiddels al meer dan 3 miljoen keer beluisterd op Spotify. In 2025 wordt haar eerste Nederlandstalige album verwacht.

Workshops

Bart van Lieshout

Workshop

Workshop: Natuur als medicijn

Natuur(beleving) heeft Bart al jaren geïnspireerd om als medicijn mee te werken. Natuur werkt als katalysator en vormt de basis van vertrouwen op moeder aarde. Bart neemt je mee op reis naar buiten. De reis wordt vergezeld met uitnodigingen om het veld op een nieuwe manier te ontdekken. Hij laat zien dat het overal kan; met of zonder bos. De natuur is overal.
De uitnodigingen leren je weer door de bril van een kind de wereld te zien en te ervaren; de band met jouw innerlijke kind wordt opnieuw aangehaald en bevestigd. Er ontstaat ruimte om uit je hoofd in je hart te komen. 
Maak kennis elementen van het Japanse Shinrin Yoku, ofwel onderdompeling in de natuur. Je wordt tijdens de sessie uitgedaagd je tempo te vertragen en je zintuigen te laten ontwaken.

Bart van Lieshout werkt als coach bij stichting Kinderen van Moeder Aarde waar hij zowel jeugd als volwassenen stimuleert om tot hun kern te komen. Naast individuele consulten, geeft hij ook groepstrainingen in dans, energiebalans en chakratempels. Verbonden aan Centrum Kinderen van Moeder Aarde creëert hij samen met zijn vrouw Justine een energietuin. Mensen, groot en klein, kunnen zich verbinden met deze tuin. Voor Bart geldt de tuin als instrument die hem en de cliënten kan dienen in het helingsproces. Bart heeft zijn eigen taal ontwikkeld om contact te maken met deze tuin. Hij ziet zichzelf als ‘natuurclown’ waarbij het hele veld zijn speelveld is.

Margreet Kingma

Workshop

Workshop: Communiceren vanuit presentie

Het hebben van (voor)oordelen is heel menselijk. We hebben allemaal onze persoonlijke filters die ons beeld en onze communicatie beïnvloeden. Onze ervaringen & innerlijke beelden, gevoelens & emoties, opvoeding, geloof & cultuur, opvattingen & overtuigingen, wereldbeeld. Toch is het wenselijk om deze filters soms uit te zetten om te verbinden via onze communicatie. Om te zorgen voor een veilige en goede sfeer hebben we elkaar nodig.  
Samen kunnen we een fijne en veilige plek creëren door rekening te houden met elkaars behoeften en gevoelens. We zoeken verbinding in hoe we met elkaar in gesprek gaan en proberen onze emoties of aannames niet het gesprek te laten leiden. Maar wat als je innerlijke beelden er soms voor zorgen dat je niet present kunt zijn? Niet in het hier en nu zonder associaties met het verleden?  
Tijdens deze workshop zal ik mijn herstelverhaal delen, waarin ik je meeneem in hoe belangrijk het is om jezelf te gunnen, dat wat je de ander ook gunt. Je neemt altijd jezelf mee! Je bent je eigen instrument tevens gereedschap. Laten we elkaar met compassie ont-moeten. 

Margreet Kingma is onder andere Coördinator individuele ondersteuning en crisiskaart bij zelfregie- en herstelorganisatie De Hoofdzaak. Na een leven vol tegenslagen krabbelde Margreet op vanuit crisis naar herstel. Als ervaringsdeskundige weet ze hoe het is om niks meer in en van het leven te verwachten. Zo erg, dat ze het even niet meer wist, terwijl ze het nu toch wel redelijk op een rijtje heeft.  
In 2017 kwam ze bij de Hoofdzaak terecht als hulpvrager, maar al snel werd duidelijk dat ze veel meer in haar mars had. Inmiddels geeft Margreet leiding aan andere ervaringsdeskundigen, wordt ze gevraagd voor voorlichtingen en presentaties, schrijft ze cursusmateriaal, waarin zelfregie, het ondersteunen van herstel, open communicatie en het denken in mogelijkheden centraal staan. Ze neemt regelmatig deel aan allerlei werkgroepen, cocreatiepanels en brainstormsessies, waar vooral thema’s als vroegsignalering, suïcidepreventie en onbegrepen gedrag, haar aan het hart gaan. Margreet wil anderen graag laten zien dat er nog zoveel mogelijk is, ondanks of misschien wel juist met een verleden als dat van haar. 

Seval Sonmez

Workshop

Workshop: Nabij zijn met Secure Base

In deze workshop maak je kennis met het Secure Base-gedachtegoed en leer je hoe je het kunt gebruiken bij (levend) verlies en rouw. Ook leer je hoe je jezelf als secure base inzet om anderen te helpen. Dit gedachtegoed maakt dat je dicht bij de ander komt, de ander werkelijk ziet en hoort en bijdraagt aan een betekenis- en vreugdevoller leven.
Seval wil bijdragen aan een beweging ‘van professionele afstand naar menselijke nabijheid’ in de hulpverleningswereld. 
Menselijk nabij zijn: makkelijker gezegd dan gedaan. Nabij de ander komen vraagt om heel nabij jezelf komen. Dat is niet altijd even makkelijk. Het Secure Base-gedachtegoed biedt hier aanknopingspunten voor.
Een workshop waarin muziek, poëzie en dans de revue zullen passeren.
Een workshop die je zal bijblijven!

Seval Sonmez was 10 jaar toen haar moeder psychotisch werd. Jaren later kwam ook haar jongste broer terecht in de psychiatrie en is inmiddels ruim twintig jaar patiënt. Seval heeft een missie: haar familie-ervaringsdeskundigheid en kennis als verlies- en rouwexpert inzetten om mensen te inspireren tot een andere denk- en werkwijze over psychische kwetsbaarheid. 
Ook wil ze aandacht voor de behoeften en belangen van naasten. Dit doet ze op verschillende manieren. Zoals in de Adviesraad Naasten van de zorginstelling waar haar broer woont. Daarnaast zit ze in verschillende werkgroepen, geeft ze lezingen, workshops en trainingen; haar eigen unieke concept Help-de-Helper trainingen. 
Samen met haar broer en ouders heeft ze meegewerkt aan de documentaireserie Kanaal Sociaal van Omroep Human die in 2022 op televisie te zien is geweest.

Muriël Hengeveld & Rianne Levi

Workshop

Workshop: Terug naar herstel en zelfregie

Misschien heb je ervaringen die minder prettig waren tijdens je behandeling in de geestelijke gezondheidszorg en werd autonomie je ontnomen. Je werd bijvoorbeeld gesepareerd of moest gedwongen opgenomen of gedwongen medicijnen slikken. Of misschien heb je andere ervaringen waarbij je het gevoel hebt dat er over je grenzen werd gegaan.
Wat kun je doen als je vertrouwen bent verloren in een behandeling of behandelaar? Hoe kun je jouw ervaringen een plek geven? Hoe ga je terug naar herstel en zelfregie? Tijdens deze workshop zal Rianne iets delen over haar eigen ervaringen binnen de psychiatrie, maar ook gebruik maken van het psychotrauma model (IoPT) van Franz Ruppert en het werk van Margriet Wentink omdat ze een heldere uitleg zijn voor het begrijpen van jezelf en je overlevingsmechanismen. Traumatische ervaringen kunnen leiden tot zelfdestructief gedrag waardoor je misschien in de psychiatrie bent beland en zelfdestructief gedrag heeft je mogelijk weer nieuwe traumatische ervaringen gegeven. Een lezing over trauma, zelfdestructief gedrag, slachtoffer- en daderschap, over herkennen, erkennen en benoemen van je eigen gevoelens. Over zelfhelendvermogen, herstelgesprekken en zelfregie. Na afloop van deze lezing zullen we werken met een kleine ervaringsgerichte IoPT opdracht om contact te maken met je eigen heelheid.

Muriël Hengeveld heeft een eigen praktijk waarin ze mensen begeleidt terug naar hun oorsprong. Een reis die ze zelf ook heeft gemaakt en die in feite niet eindigend is. Door inzichten in zichzelf krijgt het werken vanuit deze passie steeds meer verdieping en verruimt het haar bewustzijn. Binnen haar praktijk is ze werkzaam als IZR practitioner/ traumabegeleider. De natuur, onze natuur is haar inspiratiebron.

Rianne Levi werkt als IoPT facilitator, 3 principes facilitator en ervaringsdeskundige. Zij is tevens de auteur van ‘Gestreept door het leven’ en schrijft als auteur voor Psychosenet. Zij heeft een eigen praktijk en spreekt zich uit voor een meer traumasensitieve blik binnen de psychiatrie, een gelijkwaardige menswaardige benadering. Haar jeugd bracht zij door in psychiatrische instellingen waar zij met vele diagnoses werd beplakt, ‘een complex geval’ dat haar eigen hartenpad zocht en vond. Dankzij haar ervaringen geeft zij lezingen voor professionals en begeleidt ze mensen door middel van traumaverwerking om hun eigen hartenpad te volgen.

Rene Keet & Pauline Kuin

Workshop

Workshop: Een meditatief muzikale belevenis

Rene en Pauline nemen jullie mee over het Willibrordus terrein. Tijdens de wandeling zullen we af en toe stil staan en ervaringen delen. De wandeling zal ons naar de ‘Oase van Rust’ brengen. Hier wacht ons een meditatieve muzikale belevenis. Laat je verrassen en beleef mee!

Pauline Kuin is de eerste ervaringsdeskundige van GGZ-NHN die in 2007 op een opname kliniek intensieve zorg  kwam werken. Een hoofdrol van deze functie was ‘hoopgever’. Er werd gezegd: ‘Als we haar door de gangen zien lopen denken wij ook, het komt weer goed.: Vanaf 2016 is ze gestart op de Herstelacademie in Hoorn.
Pauline is sociaal pedagogisch hulpverlener en heeft een 3-jarige opleiding tot spiritueel begeleider gevolgd. Later heeft ze de ARIE (Alternatieve Route Ervaringsdeskundigheid) en de seniorenopleiding van Windesheim mogen doen. Ze zat verder in werkgroepen als 0% separeer en de suïcidepreventiegroep. 
Samen met de nodige ervaringskennis binnen opname en uitdagingen binnen de psychiatrie, maken haar een bevlogen ervaringsdeskundige die haar ervaringen graag inzet ten behoeve van herstelondersteunende zorg binnen de geestelijke gezondheidszorg.
 
René Keet is praktiserend psychiater en directeur bij GGZ-Noord-Holland-Noord. Zijn motto is: maak van iedere ontmoeting een leermoment. Hij leidt daar de FIT-academy (Flexibel, Innovatief en Top-ambulant) die de lerende organisatie ondersteunt door training, e-learning, supervisie en evaluatie. Zij bieden ook ondersteuning aan internationale hervormingsprojecten van de geestelijke gezondheidszorg.  Hij gebruikt zijn eigen levenservaring als een bron van expertise, naast de wetenschap en de klinische praktijk. Hij is voorzitter van het European Community Mental Health Services-netwerk (EUCOMS). Het doel van dit netwerk is om te leren van elkaars praktijk in internationale uitwisseling en om mensenrechten in de geestelijke gezondheidszorg te ondersteunen.

Magda Elmorsy

Workshop

Workshop: Reguleer je zenuwstelsel

In mijn workshops bied ik deelnemers een veilige en ondersteunende omgeving om hun zenuwstelsel beter te leren kennen en te begrijpen. We zullen werken met technieken die deelnemers helpen te voelen en te ontdekken hoe hun zenuwstelsel reageert op verschillende prikkels en ervaringen. Door somatische oefeningen zullen we onderzoeken hoe spanning en emoties in het lichaam worden opgeslagen en hoe we deze kunnen loslaten. Daarnaast richten we ons op het reguleren van het zenuwstelsel. Deze kennis en vaardigheden bieden handvatten voor een betere zelfzorg en helpen bij het vinden van innerlijke rust in het dagelijks leven. Mijn drijfveer is om mensen te helpen een diepere verbinding met zichzelf te vinden. Ik geloof dat echte heling plaatsvindt wanneer we zowel onze geest als ons lichaam erkennen en betrekken in het proces. Mijn eigen reis naar zelfontdekking en het vinden van balans heeft me laten zien hoeveel kracht er schuilt in holistische therapieën. Door mijn werk wil ik anderen de tools en het inzicht geven om hun eigen pad van heling en groei te bewandelen.

Magda Elmorsy is een toegewijde therapeut en coach, gevestigd in Rotterdam, die zich richt op diepgaande persoonlijke en spirituele transformatie. Ze is de oprichter van Ahmyo Healing, waar ze een verscheidenheid aan holistische therapieën en workshops aanbiedt, waaronder psychosomatische bewustzijnstherapie. Magda’s werk draait om het begeleiden van mensen op hun reis naar zelfontdekking en heling. Ze helpt individuen om de verbinding te herstellen tussen hun lichaam en geest, bewustzijn en onderbewustzijn, en spirituele en aardse aspecten van hun leven. Bij Ahmyo Healing gebruikt Magda verschillende technieken zoals somatische release therapie, die gericht is op het vrijlaten van opgeslagen spanningen en emoties in het lichaam, en nervous system energetics, die helpt bij het reguleren en versterken van het zenuwstelsel.

Ineke de Bruin

Workshop

CW 2024 Ineke de Bruin

Workshop: Overwin je angst

In deze workshop gaan we aan de slag met het hervinden van vertrouwen en overwinnen van angsten. Alles wat je zelf binnen dit thema overwint en meemaakt, heeft effect op de relatie met degenen, die zich tot jou wenden voor hulp. Je kunt de ander helpen zover als je zelf bent gekomen en daarmee is het onze ultieme plicht om eigen ervaringen onder ogen te zien, te helen en ontwikkelen, ook al levert dit nog zoveel angst op.
Dit zorgt voor een authentieke houding, die belangrijk is voor de vertrouwensrelatie. De integriteit en openheid over eigen proces komt tijdens mijn werk soms impliciet en soms expliciet aan de orde, maar essentieel is een optimaal bewustzijn dat het voeren van een echt open gesprek wezenlijk is.

Ineke de Bruin is psychiater en antroposofisch arts en werkt bij Youz, kinder- en jeugdpsychiatrie onderdeel van de Parnassiagroep. Daar werkt zij met kinderen en hun ouders in diverse poliklinische en klinische teams in den Haag en op de Zuid Hollandse Eilanden. Daarnaast is zij betrokken bij de training en coaching van leidinggevenden en in projecten zoals de Groene GGZ, Ervaringsdeskundigheid, Euthanasie.
Ineke is geboren in 1948 als vijfde van zeven kinderen in een protestant christelijk aannemersgezin. Als kind was zij overgevoelig, sensitief en angstig van aard. Haar angstige en sensitieve kant, die haar een paar keer erg heeft ontregeld, heeft zij met veel therapie, persoonlijke ontwikkeling en spirituele ondersteuning kunnen ombuigen naar een vertrouwen in haar innerlijk anker.  Hierdoor heeft zij naast haar vakmatige kennis een extra dimensie tot haar beschikking, wat het helpen van anderen tot een grote verrijking heeft gemaakt.

Karin den Oudsten

Workshop

Workshop: De kracht van het onderbewustzijn

‘Als ik de werking van het onderbewustzijn en de energische kant ervan uitleg, begrijpen mensen beter wat er in hun hoofd, hart en lijf gebeurt.’

Twee dagen na de therapiesessie kwam ik er pas achter. Dat ik me realiseerde hoe anders ik reageer op de uitspraak van mijn cliënt: ‘Ik hoor een stem.’ Toen ik zelf in een psychose belandde, hoorde ik stemmen van andere mensen over de hele wereld. Ik had destijds geen enkele behoefte om met een psychiater over die stemmen te praten. En nu? Nu ben ik zelf hypnotherapeut en alleen maar heel nieuwsgierig naar van wie de stem is en wat de reden is dat deze zich bij de cliënt laat horen en duik in alles wat zich bij de cliënt aandient.
Tijdens deze workshop vertelt Karin over de kracht van het onderbewustzijn en op welke manier ze anderen kan helpen om meer vanuit intuïtie te leven. Daarnaast haalt ze vreemde entiteiten weg en stuurt energie naar vorige levens of voorouders terug. Angst voor het onbekende maakt dan plaats voor meer vertrouwen in wat er zich aandient.

Karin den Oudsten is ervaringsdeskundige en therapeut. Na de bevalling van haar eerste kind kwam Karin in een zware depressie terecht en had suïcidale gedachten. Vijf dagen na de bevalling van haar tweede kind raakte ze in een acute kraambedpsychose en moest worden opgenomen. Door haar verblijf in de isoleercel besloot ze dat ze van haar kwetsbaarheid haar kracht wilde maken en werd ervaringsdeskundige op het gebied van kraambedpsychose en psychische problematiek rondom de bevalling. Ze geeft gastlessen over deze problematiek rondom zwangerschap en bevalling. Daarnaast behandelt ze als hypno- en regressietherapeut mensen met allerlei problematiek.

Femke Verduin

Workshop

Workshop: Kwetsbaarheid is kracht

Femke zal tijden haar workshop voor Crazywise een korte levensloop delen, waarbij de bevindingen van een klein onderzoek naar de betekenis van psychose in Tanzania, en vervolgens haar eigen weg van angst naar vertrouwen in het vak als psychiater centraal staan.
Daarnaast biedt ze een aantal lichaamsgerichte oefeningen, zoals die bij AerreA onderdeel zijn van elke behandeling.

Femke Verduin is psychiater bij AerreA. Als kind groeide zij deels op in Afrika, waar ze gedurende haar leven veel terugkwam voor onderzoek. Femke heeft veel ervaring met de behandeling van trauma, maar voelt zich het meest thuis in de Emotionally Focussed Therapy, een vorm van therapie waarbij het werkelijk voelen van onze (hechtings)behoeften en deze vervolgens uitspreken tot grote verandering kan leiden.
Juist zorgverleners die vooral cognitief sterk worden opgeleid, helpen leren voelen waar hun wensen en behoeften liggen, vindt ze het mooie bij AerreA.

In 2021-2022 nam Femke een mooie podcast op met Chef’ Special zanger Joshua Nolet en schrijver Splinter Chabot:
Joshua & Splinter in therapie. De podcastserie kun je hier via Spotify en diverse podcastkanalen beluisteren.

Robin Timmers

Workshop

Workshop: Praten met stemmen

Een van de manieren om met stemmen horen om te gaan, is praten met stemmen. Dit kan zowel in zelfhulpcontext, waarbij de dialoog plaatsvindt tussen de stemmenhoorder en de stemmen, als in ondersteuningscontext, waarbij de ondersteuner via de stemmenhoorder in dialoog gaat met de stemmen.
Deze benaderingen, die in de stemmenhoordersbeweging zijn (door)ontwikkeld, kunnen leiden tot een verrassende verandering in de relatie met de stemmen. ‘Van een stelletje pestkoppen waar ik het slachtoffer van was, naar een soort samenwerking of vriendschap’. Ook kunnen de vorm en inhoud van de stemmen veranderen door een dergelijke dialoog.  bijvoorbeeld doordat de stemmen stiller of vriendelijker worden.
Door met een respectvolle, oprechte en nieuwsgierige houding in gesprek te gaan met de stemmen, komt er niet zelden een helpende bedoeling van de stemmen aan het licht.
Tijdens deze workshop zal Robin als stemmenhoorder en ervaringsdeskundige ondersteuner verschillende oefeningen geven om te leren praten met stemmen. Daarnaast zal hij zijn eigen ervaringen delen.

Robin Timmers is ervaringsdeskundige en auteur. In 2012 zette hij het eerste Steunpunt Stemmen Horen op bij RIBW Nijmegen & Rivierenland. Daar ontwikkelde hij de op herstel en emancipatie gerichte benadering ‘Omgaan met Stemmen Horen’.
Deze benadering beoogt ruimte te creëren voor stemmenhoorders, naasten en hulpverleners om te onderzoeken welke manieren van omgaan met stemmen horen, betekenisgeving en ondersteuning passen bij hun wensen en behoeftes.

Floris Koot

Workshop

Workshop: Spelend Leren – van Angst naar Vertrouwen

‘Als je het leven serieus neemt, omarm je ook de vrolijke speelse kant ervan’

Spelen is hoe de natuur leren heeft uitgevonden. In spelen liggen vele vaardigheden besloten die we door trauma, of gewoon door te weinig te spelen, kunnen verliezen. Al spelend kunnen we makkelijker vrijheid en plezier ervaren. En al spelend ontdekken we sociale regels en vergroten we onze mogelijkheden. En wat je in het spel kan, kun je ook in het echt.
In deze workshop gaan we hiermee aan de slag. Als het goed gaat, ontdek je dat je lichaam meer weet dan je verstand. Dat je door dingen minder serieus te nemen, heler in het leven staat. Of dat je een eerste stap hebt gezet. En verder is het gewoon een hele leuke workshop, waar je zonder al te veel nadenken in kan stappen, juist om er veel uit te halen.

Floris Koot, is onder meer sociaal uitvinder en improvisatiedocent. Hij zette met anderen twee scholen op, een festival en programma voor mentale kracht. Hij werkt onder meer aan onderwijsvernieuwing, game- en programmadesign en regisseert een improvisatietheatergroep. Daarnaast is hij Nederlands Tribal Elder en werkt met The Way of the Fool, lees ‘crazy wisdom’. Ook werkte hij mee aan de opening en sluiting van festivals en events in binnen- en buitenland. Floris worstelde ooit met depressies en was overspannen, en overkwam dat alles op eigen kracht. Hij is altijd enthousiast en lichtvoetig en tegelijkertijd scherp en diep.

Anna Afman

Workshop

Workshop: Healing community

Plekken creëren waar mensen weer op zichzelf kunnen leren vertrouwen, in plaats van aan alle verwachtingen en verplichtingen voldoen. Weer verbinding krijgen met hun eigen natuur, authenticiteit en helder voelen. Angst niet meer belemmerend laten zijn, weer zien dat je een keuze hebt en een ander pad kan kiezen. En dat je daarbij support kunt krijgen van mensen die ook kiezen voor voluit leven, voelen en trouw blijven aan zichzelf. Ook medicatie-afbouw (onder begeleiding van een psychiater) behoort tot de mogelijkheden.
In deze workshop gaan we een dag ervaren uit het leven van een healing community met elkaar, inclusief de dagstart en de ‘clearing’ aan het einde van de dag. Een voormalig deelnemer zal zijn verhaal delen.
We zullen een duidelijk beeld geven van wat een healing community is, hoe het in elkaar zit en welke mensen en welke plekken er geschikt voor zijn. En waar deze plekken minimaal aan moeten voldoen. Ook delen we informatie over de financieel-organisatorische kant. Tevens is er ruimte om vragen te stellen.

Anna Afman werkt als gz-psycholoog in haar eigen praktijk Fenix, waar ze vooral emotie- en lichaamsgericht werkt. Daarnaast is haar grote passie het laten ontstaan van healing communities. Ongeveer twaalf jaar geleden ontstond het idee voor een healing community door haar eigen helingsproces en wat daarin helpend bleek.  Anna ontdekte te willen leven in een natuurlijke omgeving: met de natuur, in verbinding, leren van en door elkaar en zonder druk. Tevens wil zij dit graag delen met mensen die in een dergelijke omgeving kunnen herstellen/zichzelf herinneren. Gewoon door het in waarachtigheid ‘zijn’ met elkaar, kan alles wat je niet bent worden vrijgelaten; ook de in het lichaam opgeslagen trauma-energie. Ontdekken dat je ‘rare’ gedrag alleen maar een reactie/aanpassing was op een ongezonde omgeving. Als deelnemer aan de organisatie van Crazywise, ontstond vanuit Anna het initiatief om de Healing Community daadwerkelijk vorm te gaan geven.

Michiel van den Oever &

Charlotte Apeldoorn

Workshop

Workshop: Psychose en psychedelica

Psychose en psychedelica, een slechte combinatie? Wat is precies psychose? En is het gebruik van psychedelica altijd risicovol? In deze workshop gaan we een dialoog aan over de do’s en don’ts van psychedelica. Ervaringen, harm reduction, psychotherapie en heling.

Charlotte Apeldoorn heeft meerdere psychosen gehad en was uitbehandeld in de reguliere GGZ. Dankzij psychedelica is ze terecht gekomen in een levenslang proces, waarin ze duidelijkheid heeft gekregen over haar eigen trauma’s en steeds meer herstelt. 

Michiel van den Oever is psychiater en doet de opleiding tot psychedelisch psychotherapeut en werkt als psychiater met mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. In zijn werk ziet hij vaak dat psychose een symptoom kan zijn van een dieper liggend probleem. Kan psychedelica helpen om bij die diepere problemen te komen?

Hilde Bolt

Workshop

IMG_1698

Het lichaam als veilige basis: een muzikale reis

Leven is soms niet makkelijk als we kijken naar de worstelingen waar je als mens mee te maken kunt hebben. En zoals Bessel van der Kolk mooi beschrijft: ‘The body keeps the score’. Ons lichaam slaat het verhaal op dat we hebben meegemaakt, waardoor we het niet meer ervaren als een veilige thuisbasis. Onze samenleving en cultuur leren ons ook niet hoe hiermee om te gaan. We leren het niet op school en ook is het veelal niet in onze hulpverlening opgenomen.
Hierdoor wordt het soms beangstigend om contact met het lichaam te maken, terwijl het een schat aan wijsheid en herstelcapaciteit in zich heeft. In deze workshop gaan we onderzoeken hoe je het lichaam met beweging en muziek kunt leren gebruiken om je veiliger te voelen en het zenuwstelsel te kalmeren. Hoe je er contact mee kunt hebben, zonder dat je in pijn belandt en door spel snel meer binnenruimte kunt voelen. Dus we gaan bewegen, onderzoeken, experimenteren en ontdekken, waarbij Hilde gebruikt maakt van muziek en speelse werkvormen.

Traumadeskundige Hilde Bolt is van oorsprong opgeleid tot psychotherapeut en is haar carrière begonnen in de klinische geestelijke gezondheidszorg. Zij heeft een achtergrond in de klinische psychiatrie, ook als leidinggevende en heeft onderzoek gedaan naar verdrongen herinneringen bij complex trauma.
Naast haar reguliere opleiding en achtergrond heeft zij zich in de afgelopen dertig jaar verdiept en bekwaamd in allerlei vormen van werken met trauma en het lichaam vanuit andere disciplines en culturen, waaronder  de bewegingsexpressie, tango en sjamanisme, MaoriHealing en het boeddhisme.
Haar integratieve werkwijze benoemt zij als ‘lichaamsgericht leren’, waarbij zij werkt met de natuurlijke herstelcapaciteit van het lichaam en het vrijmaken van de authenticiteit en innerlijke kracht. Haar reizen en wat ze geleerd heeft vanuit andere culturen en invalshoeken hebben haar reguliere blik enorm verruimd en gemaakt dat ze uit de ggz is gestapt.
Hilde is oprichter van de Body Oriented Learning Academy, een interculturele community die gericht is op het samen leren en leren van elkaar. Daarnaast is ze actief als spreker en auteur van drie boeken.

Krystl

Workshop

Workshop: Klankreizen

Zangeres Krystl is niet alleen aanwezig op de Crazywise Conference om haar nieuwe repertoire ten gehore te brengen, ze geeft in de middag ook een workshop Klankreizen. Tijdens een klankreis hoef je niets te doen, je laat alles gewoon zijn zoals het is. In een veilige, rustgevende omgeving, liggend op een matje onder een warme deken en gesloten ogen, neemt Krystl je mee op een reis waar je je simpelweg kunt laten onderdompelen in magische klanken en vibraties. Deze klanken veranderen je hersengolven, van een actieve Beta-staat naar een meer ontspannen Alpha- of Theta-staat, waardoor je een diepe ontspanning kunt ervaren. Tijdens dit ligconcert maakt Krystl gebruik van een breed spectrum aan instrumenten, waaronder Tibetaanse en kristallen klankschalen, een gong, handpan en haar eigen stem om je te begeleiden in deze reis. Om je de geluiden echt te laten voelen, worden de instrumenten rond en soms op het lichaam gespeeld. 

Na het volgen van de opleidingen Stembevrijding & SoundHealing, ontdekte zangeres Krystl steeds meer de transformerende kracht van de stem en muziek. Met haar liefdevolle en lichte energie nodigt ze je uit om mee op reis te gaan en dit ook te ervaren. Lees hier meer over Krystl’s Klankreizen evenals andere data en locaties.