Charlotte Apeldoorn: De ont-dekking van de Inner Healer


Hoe ontdek je je Inner Healer? Op Lombok (Indonesië) sprak ik met een man die vertelde me dat hij ooit een psychose had gehad. Hij verloor zijn geloof in de mensheid, na te zijn verraden door een goede vriend. Hij besloot alleen nog bij God te willen zijn, en niet meer omgaan met de ‘bedienden’. Waarom zou je daarbij willen horen, als je de altijd bij de baas kan zijn?

Omdat hij nu bij God was, was hij niet meer hier. Hij liep de hele dag over straat, soms zonder kleren, zonder geld voor eten of een plek om te slapen. Maar dat was geen probleem; altijd werd hij geholpen.Waar hij woont, denken veel mensen dat dit geluk brengt. Wat je geeft, is niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor het spirituele proces.

Na zeven maanden rondzwerven eindigde hij op Bali, en las hij in de Koran over de vrienden van

Mohammed. Hoewel ze de vrienden van een belangrijk persoon waren, vonden ze het niet erg om alle bescheiden dingen te doen die gedaan moesten worden. Hij realiseerde zich dat wat hij deed verkeerd was. Van alle geboden, oefende hij er maar één uit; het geloof in God. Maar om een echt goede relatie met God te hebben, moest hij alle geboden volgen.

Hij besloot om terug te keren naar deze realiteit, maar niet met lege handen. Van God had hij massagetechnieken geleerd, en daar gaf hij een kleine demonstratie van. Hij masseerde iemand, en tenslotte vertelde hij hem om te gaan slapen. Hij drukte op een aantal punten op zijn rug en ja, weg was hij. Hoe mooi was het, dat deze man als masseur zijn leven weer kon oppakken, zonder diagnose of stigma.

In onze maatschappij is er geen proces wat wordt afgewacht. Hier wordt je geholpen om zelf verantwoordelijk te zijn. En als dat niet lukt, dan wordt je proces overgenomen, en wordt er vaak medicatie ingezet om weer op aarde te komen. En er wordt een stempel op je gedrukt, bijvoorbeeld schizofrenie. Het gevolg is vaak (zelf)stigma en sociale uitsluiting. Zo wordt het lastig om nog een baan of relatie te vinden, of een huis te kopen.

Waar deze man woont, wordt uitgegaan van een proces wat iemand doorleeft. Dat wordt ondersteund, niet alleen omdat ze geloven in de heiligheid van het proces, maar ook omdat er niet gedacht wordt vanuit een individualistisch perspectief. Je geluk is afhankelijk van de gemeenschap, en is niet alleen van jezelf. Het is belangrijk om goed voor elkaar te zorgen zodat iedereen goed gedijt.

En als je je een waardevol lid van de samenleving blijft voelen, dan geeft dat een gevoel van eigenwaarde en voldoening. Daardoor is er ruimte om na zo’n proces, zonder oordeel van buitenaf, je leven te vervolgen.

Is het belangrijk of het waar is, wat deze man heeft gedacht? Ik denk het niet. Waar het over gaat, is dat deze man iets heeft meegemaakt wat van waarde was voor hem. Hij is tot een belangrijk inzicht gekomen, en dat kon alleen door de een steunende omgeving, waarin vertrouwen en respect was.

Als we de Inner Healer in iemand willen aanspreken, dan is een goede grond daarvoor belangrijk. Heling begint bij onszelf!