Anna Afman: Van kwetsbaar naar Krachtig

Anna Afman is sinds vorig jaar verbonden aan de Crazywise Conference. Haar eigen proces in de afgelopen jaren bracht haar tot het inzicht dat er iets fundamenteels ontbreekt in de begeleiding en ondersteuning van mensen die een psychologische crisis, zoals een psychose, doormaken.

“Out of your vulnerabilities will come your strength” Sigmund Freud

Niet de heftige emoties en gevoelens dempen, maar leren er meesterschap over te verkrijgen, dat is de uitnodiging die ik mensen wil doen. In verbinding staan met je grootsheid en de hele kosmos, brengt namelijk ook je ergste angsten naar de oppervlakte. Dit is niet erg, het is een kans om te leren hiermee om te gaan. Angst bestaat tenslotte alleen uit lichamelijke sensaties, die je gewaar kunt worden als je met je aandacht bij je lichaam kunt zijn (en jezelf niet verliest in alle illusies die je hoofd creëert). Niet meer één worden met je gevoelens, maar er naar kunnen kijken. Dit vergt oefening en en een heel veilige omgeving, waarbij er vertrouwen is in het proces. Helpend hierbij zijn bewuste mensen om je heen, die ook door dergelijke processen zijn gegaan en die niet zelf in de angst schieten bij het zien van heftige emoties. Vanuit angst komt nooit mooi, helpend gedrag, of dit nu bij degene is die aan de psychose lijdt of bij degene die begeleidt. Wanneer vertrouwen wordt ervaren, kunnen mensen ontspannen in hun ervaringen. Ook positieve feedback erop draagt bij aan het erkennen van je gaven. Vergroot vertrouwen maakt ook dat mensen de ervaringen anders kunnen labelen en er mogelijk ook hun voordeel mee kunnen doen in deze maatschappij. Hierin zijn erkenning en vertrouwen geven belangrijke factoren, evenals het geven van rijpingstijd. Het ‘wakker worden’ is een intens proces, waarin je van de hemel (het ervaren van je eigen grootsheid) weer in de hel (het verstrikt raken in je schaduwzijden) kunt belanden. Met je eigen hernieuwde zicht kun je je schaduwzijden accepteren en transformeren in je kracht. Dit is een veel langer proces en nodig om je volle kracht en potentie te kunnen hervinden.

Dit jaar gaat onze nieuwe Crazywise Conferentie over ‘Healing Communities’ en dit thema sluit aan bij wat ik voor ogen heb. Een plek in Nederland waar we samen onze emoties kunnen beleven, voelen en delen. Ik merk dat het nodig dat mensen die psychotische ervaringen doormaken gezien worden in wat er werkelijk gaande is, in plaats van de ervaringen te onderdrukken of te medicaliseren. Ik heb in mijn eigen proces leren vertrouwen op dat wat er komt. Gelukkig zijn er best al wat mensen die hun eigen weg hebben gevonden naar vertrouwen en naar zichzelf en zodoende weer andere mensen kunnen bijstaan.

Mensen begeleiden door hun heftigste angsten vergt bereidheid om alles te willen voelen bij degene die er aan lijdt en stevigheid en veel ‘vertrouwen in het proces’ bij de begeleider. Daarnaast is kennis en ervaring in het begeleiden van mensen in dergelijke processen van belang.

Mijn droom is een ‘Healing Community’ waar mensen die kiezen te leven vanuit hun hart op basis van zuiverheid en vertrouwen kunnen verblijven. Wanneer dit samenleven op een gelijkwaardige manier gebeurt, kunnen mensen hun verdedigingsmechanismen laten vallen en leren vertrouwen op wie ze werkelijk zijn. Dit is volgens mij precies wat gevoelige mensen die door een psychotische ervaring heen gaan nodig hebben, maar wat zo vaak ontbreekt in onze maatschappij, die doortrokken is van angsten en onzuiverheden. Een andere stabiliserende factor die zuiverheid brengt is de natuur, waar onze toekomstige ‘Healing Community’ door omgeven en doordrenkt van mag zijn. Als we samen door het proces kunnen gaan en onze eigen natuur en grootsheid herontdekken kunnen mensen die door door de maatschappij soms als gek of afwijkend worden worden beschouwd, van hun kwetsbaarheid hun grootste kracht maken en richtingaanwijzers worden voor een mooie, nieuwe aarde.

Anna Afman